
Skriv personlige tekster som vekker følelser hos andre. Det finnes ingen fasit på hva som gjør en låttekst god – men det finnes veier som tar deg nærmere det ekte, det sterke og det minneverdige. I denne artikkelen deler jeg noen erfaringer og prinsipper som kan hjelpe deg med å skape tekster som ikke bare høres bra ut – men som faktisk betyr noe.
Start med det du virkelig vil si
Når jeg setter meg ned for å skrive tekst, er det alltid med utgangspunkt i hva teksten skal formidle til lytterne. Hva er det jeg vil fortelle, hva er det jeg vil si?
Jeg er mest glad i å spre positive budskap, fordi jeg mener at verden trenger det mer enn noen gang. Så jeg er alltid på jakt etter et positivt budskap som jeg kan sende ut i verden. Hvis du sår et lite frø i dag, kan det spire til noe større senere. Det er slik jeg tenker. Musikk kan endre verden.
Prøv om du kan skrive noe som er personlig, ærlig, rått og uten filter, det kan bli et fint frø.
Vis, ikke fortell
Jeg prøver alltid å se for meg scenen jeg skriver om – som om jeg var til stede. Hva ville jeg sett? Hva ville jeg hørt? Hva ville jeg kjent på huden? Det er der jeg finner ordene som skaper nærhet. Når jeg klarer å skrive noe som føles visuelt og fysisk – noe man nesten kan ta på – da vet jeg at jeg er på rett vei.
Og når jeg skriver, prøver jeg å bruke et språk som føles naturlig for meg – et hverdagslig språk, som om jeg har en samtale med en god venn. Jeg vil at den som lytter skal føle at jeg snakker til dem, ikke til noen andre. Det gjør noe med hvordan ordene treffer. Det gjør det mer nært, mer ekte.
Det optimale for meg vil være at folk kjenner seg igjen i teksten min – ikke fordi de har opplevd nøyaktig det samme, men fordi det får de til å føle noe og setter i gang følelser hos dem. Det personlige blir plutselig universelt.
For meg er det dét som gjør låtskriving så meningsfullt. Ikke nødvendigvis å bli forstått, men å få noen til å føle seg forstått.
Lek med rim – mer enn bare enderim
Jeg er veldig opptatt av at tekstene skal rime – og ikke bare i slutten av hver linje. Innrim, altså rim inne i linjene, gir en helt egen flyt og musikalitet. Det er som “earcandy” – noe som gjør at alt rett og slett låter bedre. De fleste lytterne tenker kanskje ikke over det, men det er likevel veldig virkningsfullt.
Jeg lar meg gjerne inspirere av hvordan rapmusikere bruker rim. De er utrolig dyktige til å leke med språk og rytme – og det er mye å hente der, uansett hvilken sjanger du jobber innenfor.
Unngå klisjeer – eller gi dem nytt liv
Klisjeer finnes fordi de ofte er sanne. De fungerer – men bare hvis du klarer å gjøre dem til dine egne. Jeg liker å leke med språket og se hvor langt jeg kan tøye det. Vanlige og mye brukte uttrykk kan få nytt liv når man snur og vrenger på dem. Jeg prøver ofte å legge til et ekstra ord, eller bytte ut ett – og plutselig kan et utslitt uttrykk få en ny betydning. Jeg synes det er ekstra spennende å få noe kjent til plutselig å bety det motsatte. Da skjer det noe. Det setter i gang tanker – både hos meg og hos den som lytter.
Det viktigste for meg når jeg skriver, er å finne det som føles sant. Jeg spør meg selv: Er dette ærlig? Er det rått? Er det uten filter? Hvis det ikke er det, så må jeg jobbe videre. For det som virkelig treffer – det som setter seg – er gjerne det som kommer rett fra mitt innerste.
La teksten få puste
Sterke låttekster trenger ikke være fulle av ord. Noen ganger er det du ikke sier like viktig som det du sier. Gi rom for melodi og følelse. Ikke vær redd for stillheten.
Jeg er også opptatt av at lytteren må få tid til å prosessere det som blir sagt, og jeg har alltid som utgangspunkt at teksten skal kunne forstås og tas inn allerede ved første lytting. Jeg tenker at jeg har én sjanse til å få publikum til å bli glad i låten og føle innholdet i teksten min.
Husk at din stemme er unik
Det finnes millioner av sanger der ute. Men ingen ser verden akkurat slik du gjør. Det er din styrke som låtskriver. Ikke skriv for å imponere – skriv for å uttrykke noe.